Yapay Bülten 64 (OpenAI, yeni ses modellerini ve o1-pro’yu tanıttı)

16 – 23 Mart 2025 tarihleri arasında yapay zeka dünyasındaki en önemli gelişmeler.

OpenAI, gelişmiş ses modunu kullanan güçlü ses modellerinin geliştiriciler tarafından özelleştirilip ürünlerde kullanılmasına izin verdi ve üç yeni ses modeli yayınladıOpenAI.fm ile ses tonu, tarz, telaffuz ve konuşma hızını düzenleyerek sesli demo denemesi yapılabiliyor.


OpenAI, geliştiricilere yönelik yeni ve daha pahalı o1-pro modelini tanıttı.


xAI, Grok tabanlı “grok-2-image-1212” adlı yeni modelle API üzerinden görsel başına maliyet 0.07$ olan görsel üretim özelliğini aktif hale getirdi.


Anthropic, Claude için internetten gerçek zamanlı bilgi çekmesini sağlayan yeni arama özelliğini tanıttı.


Adobe, Adobe Summit’te gelecekteki ürünlerine entegre edilebilecek yedi yeni yapay zeka araçlarını tanıttı. Verileri anında tam teşekküllü PowerPoint sunumlarına dönüştürebilen Project Slide Wow, birden fazla yapay zeka aracıyla sohbet ederek sıfırdan bir reklam kampanyası oluşturabilen Project Get Savvy, Kullanıcıların bir web sitesinde nasıl gezindiğini görselleştiren diyagramlar üretebilen Project Panorama gibi yapay zeka araçları bulunuyor.


NotebookLM, kullanıcıların fikirlerini keşfetmesini kolaylaştıran “Interactive Mindmaps” (Etkileşimli Zihin Haritaları) özelliğini tanıttı.


Canopy Labs tarafından geliştirilen Orpheus adlı açık kaynaklı kodlu metinden-konuşmaya modeli OpenAI ve ElevenLabs gibi devlerle yarışacak düzeyde gerçekçi sesler üretiyor.


Mistral, tek bir GPU’da çalışabilen ve Gemma-3 ile GPT-4o Mini’yi geride bırakan “Small 3.1” adlı yeni açık kaynak kodlu modelini tanıttı.


Baidu, ERNIE 4.5 adlı çok modlu modelini tanıttı ve modelin GPT-4.5’ten daha iyi performans gösterdiğini ve sadece %1 maliyete sahip olduğunu açıkladı.


Stability AI, 2D görüntüleri 3D benzeri videolara dönüştüren ve özelleştirilebilir kamera hareketleri sunan yeni açık kaynak kodlu modeli Stable Virtual Camera‘yı tanıttı.


Nvidia ve xAI, Microsoft, BlackRock ve MGX’in öncülüğünde yürütülen ve 100 milyar doları bulabilecek yeni bir yapay zeka altyapı projesine katıldıklarını duyurdu. Microsoft’un bu veri merkezlerini OpenAI ile gerilim yaratan kendi iç model projesi MAI-1 için kullanabileceği konuşuluyor.


Perplexity CEO’su platforma detaylı cevaplar ve satır içi grafikler içeren “deep research” modunun ekleneceğini duyurdu.


Apple, Vision Pro ekibinde görev yapan Mike Rockwell’i Siri’nin başına getirerek sesli asistanın yapay zeka dönüşümünü hızlandırmayı planlıyor.


METR adlı araştırma grubu büyük dil modellerinin çözebildiği görev uzunluğunun her yedi ayda bir ikiye katlandığını ortaya koydu. 2023’te GPT-4 yalnızca 5 dakikalık görevleri başarabiliyorken Claude Sonnet 3.7 şu an bir saati bulan görevleri yerine getirebiliyor.


Perplexity’nin 1 milyar dolarlık yeni yatırım alma aşamasında olduğu ve bu yatırım sonrası değerlemesinin 18 milyar dolara ulaşacağı konuşuluyor.