Yapay Bülten 61 (xAI, Grok 3’ü tanıttı)

16 – 23 Şubat 2025 tarihleri arasında yapay zeka dünyasındaki en önemli gelişmeler.

Elon Musk’ın yapay zeka şirketi xAI, 200.000 GPU’luk süper bilgisayarda eğitilen ve önceki versiyonundan 10 kat daha güçlü olan Grok 3’ü tanıttı. Grok 3, matematik kontrolü yapan Think Mode, karmaşık problemler için Big Brain Mode ve gerçek zamanlı içgörüler için DeepSearch gibi yeni özellikler içeriyor.

xAI, “sunucularımız eriyene kadar” Grok-3’ü herkese sınırlı süreyle ücretsiz sunacağını duyurdu.


OpenAI’nin GPT-4.5 modelini önümüzdeki hafta piyasaya sürmesi bekleniyor. Mayıs sonunda çıkması planlanan GPT-5 ise ChatGPT’nin tüm özelliklerini tek çatı altında toplayacak.

OpenAI’nin COO’su Brad Lightcap, ChatGPT’nin haftalık aktif kullanıcı sayısının 400 milyona ulaştığını ve 2 milyondan fazla işletmenin ChatGPT’yi iş için kullandığını açıkladı. Microsoft’un GPT-4.5 ve GPT-5 modellerini Azure sunucularında yayına hazırladığı bildirildi.


Microsoft, tek bir çip üzerinde saatte binlerce protein yapısı üreterek süper bilgisayar simülasyonlarının doğruluğunu yakalayabilen BioEmu-1 adlı açık kaynaklı derin öğrenme modelini tanıttı.

Microsoft, yazılım arayüzlerini ve robotik sistemleri kontrol edebilen, hem dijital hem de fiziksel ortamlarda çok aşamalı görevleri yerine getirebilen ve görsel ve dil işlemeyi birleştiren yeni yapay zeka modeli Magma‘yı tanıttı.

Microsoft, oyun geliştirme sürecinde yeni bir yapay zeka modeli olan Muse‘u tanıttı. Ninja Theory stüdyosu ile birlikte geliştirilen Muse, oyun dünyasını ve fizik kurallarını anlayarak oyuncuların kontrollerine göre oyun ortamı üretebiliyor.


Perplexity, DeepSeek’in R1 modelini daha az hassasiyet filtresi ile yeniden eğiterek açık kaynak kodlu R1 1776 adlı versiyonunu yayınladı.


Salesforce destekli Londra merkezli startup Convergence, kendi yapay zeka ajanı Proxy 1.0’ı tanıttı. Proxy 1.0, haberlerden yola çıkarak e-posta yazma, market alışverişi yapma veya rezervasyon yapma gibi yetenekleri sahip.


Pika, kullanıcıların fotoğrafları dinamik videolara dönüştürmesini sağlayan ve halihazırda 12 milyon kullanıcıya sahip olan Pikaswaps adlı ilk iOS uygulamasını yayınladı.


Nvidia, Arc Institute ve Stanford Üniversitesi ile birlikte 9.3 trilyon nükleotid üzerinde eğitilmiş açık kaynaklı model Evo 2’yi yayınladı.


Spotify, platformuna daha fazla yapay zeka seslendirilmiş sesli kitap getirmek için ElevenLabs ile işbirliği yaptı.


Güney Kore, veri gizliliği endişeleri nedeniyle Çin yapay zeka asistanı DeepSeek’i uygulama mağazalarından kaldırdı.


Apple, Apple Intelligence özelliğini barındıran iPhone 16E’yi piyasaya sürdü. 16E’nin Amerika fiyatı 599 dolar iken Türkiye’de 47.999 TL’den satışa çıktı.


Figure AI, robotların daha önce hiç görmediği nesneleri doğal dil komutlarıyla ele almasını sağlayan Helix adında yeni bir Vision-Language-Action (Görme-Dil-Eylem) modeli tanıttı.


İngiliz robotik girişimi Humanoid, insan gibi yürüyebilen, kaldırabilen ve karmaşık görevleri yerine getirebilen HMND 01 adlı genel amaçlı insansı bir robot tanıttı.


Yatırım haberleri

OpenAI destekli insansı robot şirketi Figure AI’ın 39 milyar dolar üzeri değerlemeyle 1.5 milyar dolar yatırım topladığı konuşuluyor.

OpenAI kurucu ortağı Ilya Sutskever’in yeni girişimi Safe Superintelligence (SSI) için 30 milyar dolar üzerinde değerlemeyle 1 milyar dolardan fazla yatırım topladığı konuşuluyor.